Nissewaard - Gemeente Nissewaard heeft een belangrijke stap gezet in het verbeteren van haar dienstverlening aan inwoners die gebruik maken van voorzieningen uit de Participatiewet, minimaregelingen of schuldhulpverlening. Uit het recent uitgevoerde klanttevredenheidsonderzoek door Ipsos I&O blijkt een stijgende tevredenheid onder de inwoners.
Het gemiddelde rapportcijfer waarmee de inwoners de dienstverlening beoordelen is een 7,9 – een duidelijke verbetering ten opzichte van de 7,4 in 022. De resultaten bevestigen het succes van stress-sensitieve dienstverlening binnen de eenheid Werk & Inkomen.
Menselijke maat en stress-sensitieve aanpak
De groei in tevredenheid wordt grotendeels toegeschreven aan de stress-sensitieve dienstverlening, waarbij meer aandacht is voor de menselijke maat. Dit vertaalt zich in vriendelijker en respectvoller contact, wat 97% van de respondenten positief heeft ervaren tijdens het aanvraagproces. De gemeente maakt daarnaast meer gebruik van video’som inwoners op een toegankelijke en stress-sensitieve manier te informeren over preventie en schuldhulpverlening. Ook werkt de gemeente meer met kaartjes, in plaats van serieuze brieven, en iconen m de communicatie te vergemakkelijken voor inwoners die de taal moeilijk begrijpen.
Persoonlijke begeleiding en fysieke gesprekken
Inwoners met een Participatiewet-uitkering zijn positief over hun werkadviseurs: acht op de tien inwoners zijn tevreden over de inspanningen en het begrip van hun situatie. De gemeente wil wel het aantal fysieke intakegesprekken verhogen, dat is gedaald van 66% in 2022 naar 58% in 024. Daarnaast nodigt de gemeente inwoners die van de bijstand overgaan naar de AOW uit voor een eindgesprek om hen goed te begeleiden in deze overgang.
Minimaregelingen en schuldhulpverlening
Om het niet-gebruik van minimaregelingen te verminderen, verstrekt de gemeente IIT-aanvragen (individuele inkomenstoeslag) voortaan ambtshalve. Dit betekent dat inwoners die een uitkering ontvangen en aan de voorwaarden voldoen, automatisch deze toeslag ontvangen. Zij hoeven zelf geen aanvraag meer te doen. Dit vergoot de toegankelijkheid van deze regelingen.
Wat betreft schuldhulpverlening vinden acht op de tien inwoners de informatie op de gemeentelijke website en de functionaliteit ‘Mijn Schuldhulpverlening’ zeer gebruiksvriendelijk. Ook de duidelijkheid en tijdigheid van het proces zijn significant verbeterd ten opzichte van eerdere jaren.
Toekomstige verbeteringen
Wethouder Hanneke Stengs van Werk en Inkomen toont zich tevreden met de uitkomsten van het onderzoek: “Deze resultaten bevestigen dat onze aanpak werkt. De menselijke maat en maatwerk zijn essentieel in onze dienstverlening. We willen als overheid betrouwbaar en toegankelijk zijn voor al onze inwoners. Dit onderzoek laat zien dat we op de goede weg zijn, maar we blijven werken aan verdere verbetering.” Op basis van de resultaten blijft de eenheid Werk & Inkomen inzetten op stress-sensitieve dienstverlening en fysieke afspraken. Het bieden van maatwerk en persoonlijke aandacht blijft een prioriteit, zodat alle inwoners de best mogelijke ondersteuning kunnen ervaren.