Spijkernisse, Netherlands

Wordt dit de laatste Boerenboeldag bij De Duinhuisjes?

Foto: Openluchtmuseum De Duinhuisjes
Mirjam de Neeff | 24 juli 2024 10:00 | 23 juli 2024 16:43
Rockanje - Veilingmeester Herman Zoetemeijer bleef er kalm onder toen in 2023 de Boerenboeldag bij het museum werd afgelast. Er waren niet voldoende gave spullen om te verkopen. Al in voorgaande jaren had hij de opbrengst van de jaarlijkse veiling zien dalen.

'Andere tijden, andere interesses', zo vat Zoetemeijer het samen: 'De mensen zijn tegenwoordig meer uit op vintage uit de jaren zeventig dan op spullen uit de tijd van onze overgrootouders. Maar dat zijn wel de spullen die doorgaans hier voor de veiling worden ingeleverd en die we ook graag willen verkopen.'

Aan veilingmeester Zoetemeijer zal het niet liggen. Al 26 jaar is hij bij de jaarlijkse veilingen een centrale figuur: met karakteristieke bretels, bolhoed en hamer, in een smetteloos wit overhemd, loodste hij in die jaren met veel humor alle kavels naar de finish. Op zo'n dag konden er zomaar vijfhonderd veilingliefhebbers langskomen. En onder al die mensen die ijverig tegen elkaar opboden, mocht niemand aan zijn aandacht ontsnappen.

Natuurlijk probeerde Zoetemeijer de bezoekers flink tegen elkaar op te laten bieden, want de opbrengst gaat naar het museum en dat ligt Zoetemeijer nu eenmaal na aan het hart. Soms ging ook zijn echtgenote meebieden. Dat moment vreesde de veilingmeester zichtbaar en hij probeerde haar dan ook altijd met een licht komische act af te remmen: 'Nelie, we hebben thuis al genoeg ouwe rommel staan.'

Of de Boerenboeldag de dertig jaar zal volmaken, is onzeker. Zoetemeijer voelt zich fit genoeg, maar de vraag is wat het publiek op zondag 28 juli gaat doen. Hoeveel bezoekers komen er? Hoeveel kopers zullen er zijn en wordt er wel voldoende geboden? Er is een grote kans dat dit de laatste editie van de Boerenboeldag van De Duinhuisjes zal zijn. Te weinig bezoekers en een opbrengst die onder de maat is, daar heeft niemand wat aan.

Kortom: als bezoekers dit historische moment aanstaande zondag nog een keer willen meemaken, kom dan om 13.00 uur naar de Duinstraat. Dan kunnen de artikelen bekeken worden. De eigenlijke veiling gaat om 14.00 uur van start.

Met een ruim, klassiek aanbod: een karnton, bascules, melkbussen, kolenbakken, klokken, gereedschappen, strandstoelen, sjoelbakken en wat niet al. Precies wat de bezoekers altijd kunnen verwachten. Met misschien wel de hoogste opbrengst ooit...? Het zij een veilingmeester met zo'n staat van dienst van harte gegund.

Toegang voor kinderen t/m 3 jaar en leden: gratis. Kinderen 4 t/m 12 jaar: € 2,50; vanaf 13 jaar: € 5,00 p.p. Open: 13.30-16.30 uur.
Plaats: Openluchtmuseum De Duinhuisjes, Duinstraat 18, 3235 NK Rockanje. Zie hvwv.nl.

Meest gelezen

Ongeval op de Kanaalweg Westzijde

Marvin Don | 2 september 2024

Gemeente Nissewaard introduceert nieuwe parkeerzones

Marvin Don | 4 september 2024

N57 meerdere nachten afgesloten door werkzaamheden

Perry van Brandwijk | 6 september 2024