Spijkernisse, Netherlands

Wieken molen De Hoop verwijderd voor groot onderhoud

foto: Nieuws Op Beeld
Marvin Don | 2 september 2024 10:03 | 2 september 2024 10:03
Abbenbroek - Vrijdagochtend 30 augustus zijn de roeders, een onderdeel van de wieken, van molen De Hoop uitgehesen voor groot onderhoud. De operatie startte al om 07:30 uur. Ondanks de vroege tijd trok het toch een redelijk publiek dat met interesse toekeek.

Afgelopen zomer werd er in een van de roeders een scheur ontdekt. Hierdoor kon de molen sindsdien niet veilig meer draaien. Roeders zijn de stalen balken waarin de herkenbare houten heklatten zitten. De roeders dateren uit 1877. Omdat het niet makkelijk is om de schade te herstellen en verder onderhoud te plegen zijn speciale bedrijven uitgekozen.

Molenmaker Grinwis uit Stellendam zal de renovatie uitvoeren. Molenmaker van der Wal heeft eerder deze week de heklatten uit de roeders verwijderd en zij hebben het hijsen voor hun rekening genomen. Na de hijsoperatie werden de roeders naar Grinswis Stellendam vervoerd.

De roeders moeten eind dit jaar of begin volgend jaar weer terug kunnen worden geplaatst. Om alles te bekostigen loopt er een crowdfundingsactie. Volgens molenaar Arie van Loo moest er al met de restauratie worden gestart, want de molen wordt er niet beter op als deze stil staat. Een molen moet draaien.

Meest gelezen

Zware mishandeling in de Lenaert Vechelstraat in Brielle

Marvin Don | Mirjam de Neeff | 12 september 2024

Spijkenisserbrug dicht voor onderhoud

Marvin Don | 12 september 2024

Nissewaard Lokaal stelt vragen over voortgang school Maasboulevard

Perry van Brandwijk | 14 september 2024