Hellevoetsluis - Met de Levende Bieb wil de bibliotheek van Hellevoetsluis zichzelf profileren als een plek waar ontmoeting, leren en ontdekken centraal staan.
De Levende Bieb was afgelopen week onderdeel van de Week van de Ontmoeting, een initatief dat mensen samenbrengt door persoonlijke interacties. In plaats van boeken lenen, konden bezoekers van de bibliotheek in Hellevoetsluis een gesprek voeren met een ''levend boek'' - iemand die zijn of haar persoonlijke verhaal deelt. Het doel van deze ontmoetingen, die 30 minuten duurden, was om taboes te doorbreken en meer begrip te creëren.
Het verhaal van twee broers
Een van de meest bijzondere verhalen die werd gedeeld, was dat van twee broers. Tien jaar gelden doneerde de ene broer een nier aan de ander, en nu, een decenium later, werd dit gevierd. ''Het is een bijzondere prestatie om zowel een nier te doneren als te ontvangen,'' aldus de organisatie. Wethouder Aart Jan Spoon nam deel aan het gesprek tussen de broers en toonde veel interesse.
Wat is de Levende Bieb?
De Levende Bieb geeft bezoeker de kans om in gesprek te gaan met mensen die vaak met vooroordelen te maken krijgen, zoals vluchtelingen, donoren en politieagenten. Deze gesprekken moeten bijdragen aan wederzijds begrip. Het concept, oorspronkelijk uit Engeland, is al vaker in Nederland georganiseerd, maar dit was de eerste keer dat het in Hellevoetsluis plaatsvond.
De bibliotheek als ontmoetingsplek
Met de levende Bieb wil de bibliotheeek van Hellevoetsluis zichzelf profileren als een plel waar ontmoeting, leren en ontdekken centraal staan. ''In de bibliotheek kun je mensen 'leren' die je normaal niet snel zou aanspreken, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent'', legt de organisator uit.
De reacties op het evenement waren zeer postitief, voor volgend jaar wordt verwacht dat het evenement op een grotere schaal georganiseerd zal worden.