Spijkernisse, Netherlands

Voorne aan Zee steunt initiatief tegen opgevoerde fatbikes

Foto: Pexels
Marvin Don | 20 juni 2024 11:20 | 20 juni 2024 11:20
Regio - Recente cijfers van VeiligheidNL tonen aan dat meer dan de helft van de slachtoffers van fatbike-ongevallen kinderen tussen de 10 en 14 jaar betreft.

Op dinsdag 18 juni hebben ongeveer vijftig gemeenten en diverse organisaties de Tweede Kamer via een petitie opgeroepen om strengere maatregelen te treffen tegen opgevoerde fatbikes, die zij verantwoordelijk achten voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Hoewel de gemeente Voorne aan Zee geen mede-indiener van de petitie is, steunt zij het initiatief wel. De gemeente dringt bij de landelijke overheid aan op spoedige aanpassing van de regelgeving omtrent fatbikes ter bevordering van de verkeersveiligheid.

Nissewaard Benadrukt Verbod Op Opgevoerde Fatbikes

De gemeente Nissewaard benadrukt in een schriftelijke verklaring dat het rijden met een opgevoerde fatbike die harder dan 25 km/u kan rijden, wettelijk verboden is. Overtreders riskeren een boete van 290 euro. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voeren regelmatig controles uit om naleving van deze wet te handhaven.

"Ouders en hun kinderen moeten goed begrijpen dat het opvoeren van een fatbike niet is toegestaan. Bovendien zijn opgevoerde fatbikes niet verzekerd, wat kan leiden tot financiële aansprakelijkheid voor de eigenaar bij een ongeval," aldus de gemeente.

Verontrustende Statistieken Onderstrepen Noodzaak

Recente cijfers van VeiligheidNL tonen aan dat meer dan de helft van de slachtoffers van fatbike-ongevallen kinderen tussen de 10 en 14 jaar betreft. Ongeveer een kwart van hen loopt ernstig hersenletsel op en belandt op de spoedeisende hulp. Deze statistieken benadrukken de dringende noodzaak voor maatregelen ter bescherming van kinderen en andere weggebruikers.

Politie pleit voor minimumleeftijd

De politie dringt aan op een minimumleeftijd van 16 jaar voor bestuurders van fatbikes, om deze in lijn te brengen met de leeftijdsgrens voor bromfietsen. Dit zou volgens een woordvoerder bijdragen aan een verbetering van de verkeersveiligheid, met name voor jongeren.

Meest gelezen

Ongeval op de Kanaalweg Westzijde

Marvin Don | 2 september 2024

Gemeente Nissewaard introduceert nieuwe parkeerzones

Marvin Don | 4 september 2024

N57 meerdere nachten afgesloten door werkzaamheden

Perry van Brandwijk | 6 september 2024