Spijkernisse, Netherlands

Uniek escape-spel in de Bibliotheek

Marvin Don | 2 september 2024 15:00 | 2 september 2024 10:59
Voorne aan Zee - Van 8-15 september is de jaarlijkse Week van Lezen en Schrijven. Speciaal voor deze periode heeft Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een uniek escape-spel in huis gehaald in de vorm van een Escape Koffer. Wethouder Janneke Postma mocht het spel als eerste testen afgelopen week en ervaarde zelf hoe lastig laaggeletterdheid kan zijn.

Eén op de acht mensen heeft moeite met schrijven, lezen of om digitaal zijn weg te vinden. DigiTaalhuis Voorne aan Zee helpt inwoners om deze basisvaardigheden te verbeteren zodat meer mensen aan de samenleving mee kunnen doen. Tijdens de Week van Lezen en Schrijven wordt landelijk extra aandacht voor laaggeletterdheid gevraagd. Op dinsdag 10 september zijn er daarom in Bibliotheek Hellevoetsluis gratis activiteiten te doen.

Taalbingo
Er zijn naast getallen ook talloze varianten op bingo te bedenken om te oefenen met nieuwe woorden, klanken of taalopdrachtjes. Doe gezellig mee! Het taalniveau is A1 (deze bingo wordt georganiseerd door Sagenn).

Escape koffer
Speel gratis de Escape Koffer! Lukt het jou om het spel te voltooien? Aanmelden is niet nodig, loop gerust langs en speel mee.

Di 10 sept, 10.00-11.00 uur. Bibliotheek Hellevoetsluis
Di 10 sept, 13.00-15.00 uur. Bibliotheek Hellevoetsluis Workshop Gedichten schrijven Kan jij een gedicht schrijven in een taal die je niet kunt lezen? In het Pools of Chinees? Chantal van Heeswijk is een kunstenaar die speelt met tekst, letters en afbeeldingen. Ze kijkt op een andere manier naar taal en maakt spelen met taal tot een feestje. Schijf je mee?! Di 10 sept ? 13.00 - 14.00 uur ? Bibliotheek Hellevoetsluis Eigenwijs alfabet 7+ We ontwerpen een eigen alfabet. Dat is toch veel leuker dan al die saaie letters die we kennen? Schrijf vervolgens je naam in het nieuwe alfabet en maak er een broche van. Di 10 sept ? 14.30-16.00 uur ? Bibliotheek Hellevoetsluis

Benieuwd wat jij kunt doen om laaggeletterden te helpen? Kijk rond in je omgeving; mensen die over beperkte basisvaardigheden beschikken, kunnen dit vaak goed verbergen. Terwijl de gehele samenleving erbij gebaat is als zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen. Om de stap naar hulp te verkleinen ontvangen alle inwoners van deze regio deze week de ‘Ik wil leren-folder’ in de bus waarin men eenvoudig kan aangeven welke basisvaardigheden ze willen leren. Dit kan ook online via de eenvoudige website www.ikwilleren.nl/voorneaanzee.

Wil je meer weten over het DigiTaalhuis Voorne aan Zee of wil je het gratis spreekuur bezoeken? Kom naar de bibliotheekvestiging of kijk op de website www.ikwilleren.nl/voorneaanzee.


Meest gelezen

Zware mishandeling in de Lenaert Vechelstraat in Brielle

Marvin Don | Mirjam de Neeff | 12 september 2024

Spijkenisserbrug dicht voor onderhoud

Marvin Don | 12 september 2024

Nissewaard Lokaal stelt vragen over voortgang school Maasboulevard

Perry van Brandwijk | 14 september 2024