De cijfers zijn zorgwekkend: steeds meer kinderen in Nederland hebben moeite met lezen. Toch lag de nadruk tijdens het symposium vooral op wat er wél mogelijk is. Met ruim 70 betrokken bezoekers en sprekers uit het onderwijs en de bibliotheeksector werd gezocht naar manieren om het leesonderwijs te versterken én het plezier in lezen terug te brengen. De avond startte met een lezing van Anne Steenhoff, leerkracht en auteur van het boek Een lui letterland. Met veel betrokkenheid besprak ze de oorzaken van de dalende leesvaardigheid, maar vooral ook hoe leerkrachten daar zelf invloed op kunnen uitoefenen. Haar boodschap: begin klein, maar begin vooral.
Expertise en inspiratie
Daarna volgden drie interactieve sessies van Ingrid Rijnbout-Evers (Kinderboekenjuf), Gideon Samson (auteur) en Daniëlle van Loenhout (taalspecialist bij Edux). Organisatoren Irene Naaktgeboren en Bas Snijders van Bibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden benadrukken het belang van samenwerking tussen scholen en bibliotheken. ‘We willen expertise en inspiratie delen met de leerkrachten. Ook hopen we dat zij iets waardevols meenemen waar ze direct mee aan de slag kunnen en vervolgens kunnen delen met collega’s.’
Thysia, leerkracht op basisschool De Branding in Brielle, bezocht beide avonden: ‘Het is goed om te merken dat er nog zoveel ideeën en inzet zijn om het lezen onder kinderen te verbeteren. Ik heb zeker nieuwe inzichten opgedaan en die wil ik ook graag overbrengen aan de kinderen.’ De avond werd afgesloten met een borrel, boekverkoop en veel goede gesprekken. Ondanks de uitdagingen, was de sfeer hoopvol: een klas vol lezers lijkt misschien ambitieus, maar zeker niet onmogelijk.