Spijkernisse, Netherlands

Nieuwe woonzorgafspraken Gemeente Nissewaard

Foto: Pixabay
Mirjam de Neeff | 24 juli 2024 14:00 | 23 juli 2024 16:57
Nissewaard - De afgelopen maanden heeft de gemeente Nissewaard intensief samengewerkt met lokale woningcorporaties en zorgaanbieders om woonzorgafspraken te maken, gericht op kwetsbare inwoners die weer klaar zijn om zelfstandig te wonen.

Deze woonzorgafspraken zijn samengebracht in een samenwerkingsovereenkomst. Afgelopen week is met trots bekendgemaakt dat deze overeenkomst is ondertekent.

Nieuwe woonzorgafspraken

Het opvangen van en zorgen voor kwetsbare inwoners is een taak van gemeenten. Bij deze taak hebben woningcorporaties en zorgaanbieders een belangrijke rol. Kwetsbare inwoners die (tijdelijk) opgevangen zijn bij een opvanglocatie of die in een zorginstelling hebben gezeten, willen na afloop graag zelfstandig wonen. In sommige gevallen zijn er echter nog zorgen over de mate van zelfredzaamheid van deze inwoners. Bijvoorbeeld omdat zij nog niet volledig in staat zijn om (financieel en/of sociaal) zelfstandig te wonen.

Om de overstap naar zelfstandig wonen te verkleinen en deze inwoners hierbij beter te ondersteunen, is gemeente Nissewaard in gesprek gegaan met zorgaanbieders en woningcorporaties. Het resultaat van deze gesprekken zijn nieuwe woonzorgafspraken om de uitstroom uit een zorginstelling te stroomlijnen en dak- en thuisloosheid te voorkomen. Zo is er o.a. een ‘regisseur kwetsbare doelgroepen’ aangesteld. Deze regisseur heeft overleg met de verschillende partijen en komt, samen met hen, tot een passende aanpak.

Zelfstandigheid herwinnen

Wethouder Jeroen Postma is blij met de nieuwe afspraken: "Het is cruciaal dat onze inwoners weer zelfstandig kunnen wonen, met de juiste ondersteuning en begeleiding," aldus wethouder Postma. "Deze afspraken bieden hen de mogelijkheid om hun zelfstandigheid te herwinnen, omdat we geloven dat niemand beter wordt van wonen in een instelling, tenzij het echt niet anders kan."

Betere samenwerking

De samenwerking tussen gemeente, zorgaanbieders en lokale woningcorporaties staat centraal in de gemaakte afspraken. Wethouder Postma is dan ook blij met de goede samenwerking: ‘’Ik ben erg blij met de bereidwilligheid van de woningcorporaties om deze inwoners te helpen naar zelfstandigheid. Het stelt onze gemeente in staat om effectief in te spelen op huisvestingsbehoeften van kwetsbare inwoners, met daarbij een duidelijke focus op de leefbaarheid en veiligheid van de buurt en haar bewoners.’’

Meest gelezen

Ongeval op de Kanaalweg Westzijde

Marvin Don | 2 september 2024

Gemeente Nissewaard introduceert nieuwe parkeerzones

Marvin Don | 4 september 2024

N57 meerdere nachten afgesloten door werkzaamheden

Perry van Brandwijk | 6 september 2024