Nissewaard - De gemeente Nissewaard start met een nieuw meldpunt genaamd ‘Zorgen om een ander’. Dit meldpunt is speciaal opgezet voor inwoners die zich zorgen maken over iemand in hun omgeving. Het gaat om situaties waarin geen acute hulp nodig is, maar er toch zorgen zijn. Bijvoorbeeld als iemand niet meer buiten komt, op de bank slaapt bij vrienden in plaats van in een eigen huis, regelmatig in de war is of als er sprake is van vervuiling in huis.
Met het meldpunt ‘Zorgen om een ander’ wil de gemeente Nissewaard inwoners de mogelijkheid bieden om op een laagdrempelige manier hun zorgen te delen. Dit kan gaan om familieleden, vrienden, buren of collega's waarvan je merktdat ze hulp nodig lijken te hebben, maar zelf geen hulp willen of durven vragen. De gemeente hoopt op deze manier sneller passende hulp te bieden voordat de situatie escaleert.
Wethouder Jeroen Postma, van Zorg en Welzijn is blij met het nieuwe meldpunt. "Dit meldpunt geeft onze inwoners de kans om vroegtijdig signalen af te geven wanneer zij zich zorgen maken over iemand. Vaak weten mensen niet precies hoe ze moeten handelen of waar ze met hun zorgen terecht kunnen. Met dit meldpunt bieden we een eenvoudig hulpmiddel aan én kunnen we mensen met wie het niet goed lijkt te gaan eerder helpen,” aldus wethouder Postma.
Meldpunt maakt deel uit van bredere aanpak
Het meldpunt ‘Zorgen om een ander’ is onderdeel van het uitvoeringsplan ‘Sluitende keten aanpak personen met verward gedrag’. Dit plan is opgezet om te zorgen dat er binnen Nissewaard een betere verbinding komt tussen zorg- en welzijnspartijen, met als doel om personen met verward gedrag sneller en effectiever te kunnen ondersteunen. Het meldpunt is één van de bouwstenen om deze keten sluitend te maken. Onderdeel van het meldpunt ‘Zorgen om een ander’ is het reeds bestaande meldpunt WVGZZ. Inwoners hebben nu één plek waar zij terecht kunnen voor een diversiteit aan zorgen.
"Dit meldpunt draagt dan ook bij aan een betere ondersteuning van kwetsbare mensen in onze gemeente. We zien dat het aantal mensen met verward gedrag toeneemt. Het is van groot belang dat we als samenleving alert zijn en vroegtijdig signaleren waar hulp nodig is. Dan voorkomen we ook dat de problemen ernstiger worden,” zo geeft wethouder Postma aan.
Samenwerken om het meldpunt bekend te maken
Om het meldpunt bekend te maken onder de inwoners werkt de gemeente samen met diverse partners zoals zorginstanties, huisartsenpraktijken, sportverenigingen en wijkcentra. Daarnaast zal de gemeente het meldpunt promoten via online media, de gemeentepagina in Groot Nissewaard en borden langs de weg.
Het doen van een melding
Inwoners die zich zorgen maken over iemand kunnen contact opnemen met het meldpunt via de website van de gemeente Nissewaard of telefonisch via 0800 1417. Wanneer een melding wordt gedaan bij het meldpunt, wordt deze verder onderzocht door professionals die passende hulp kunnen inschakelen. Afhankelijk van de situatie kan dit betekenen dat er contact wordt opgenomen met betrokkenen en dat verdere zorg of ondersteuning wordt aangeboden.
Wanneer de veiligheid van de melder of de persoon waar iemand zich zorgen over maakt op dat moment in gevaar is, wordt inwoners geadviseerd altijd 112 te bellen.