Spijkernisse, Netherlands

Hond Max weer fris en waaks bij gerestaureerde gevel aan de Voorstraat

De gevel in 2020 (links) en in 2024 (rechts). Foto: Roel van Deursen.
Marvin Don | 15 augustus 2024 12:00 | 15 augustus 2024 11:02
Spijkenisse – De gevel is deels in oude glorie hersteld, waarbij ook de oorspronkelijke diepliggende voegen weer naar voren komen.

Max, de hond die sinds 28 oktober 1942 bekend staat als symbool van het tragische lot van de Joodse familie Levie, ligt weer schoon en tevreden voor de deur van de voormalige slagerij aan de Voorstraat 14a. De vijf gezinsleden werden destijds door de nazi's weggevoerd, waarna Max als enige achterbleef.

De gevel van het pand heeft recent een broodnodige opknapbeurt ondergaan. Dankzij een bijdrage uit het 'Gevelfonds Voorstraat', verstrekt door de gemeente Nissewaard, is het pand in ere hersteld. De stelling voor de gevel is verwijderd, waardoor het bronzen beeld van Max, vervaardigd door kunstenares Tineke Nusink, en de vijf Stolpersteine ter nagedachtenis aan de familie Levie weer goed zichtbaar zijn.

Aanvankelijk was er ontevredenheid bij de stichting Max XL over de manier waarop de reiniging werd uitgevoerd. Na overleg met de betrokkenen, waaronder de accountmanager stadscentrum Spijkenisse, heeft de eigenaar van het pand ervoor gezorgd dat zowel het beeld als de Stolpersteine grondig zijn schoongemaakt. De gevel is deels in oude glorie hersteld, waarbij ook de oorspronkelijke diepliggende voegen weer naar voren komen.

Meest gelezen

Zware mishandeling in de Lenaert Vechelstraat in Brielle

Marvin Don | Mirjam de Neeff | 12 september 2024

Spijkenisserbrug dicht voor onderhoud

Marvin Don | 12 september 2024

Nissewaard Lokaal stelt vragen over voortgang school Maasboulevard

Perry van Brandwijk | 14 september 2024