Spijkernisse, Netherlands

CDA ziet oefengebied defensie niet zitten

Foto: Hans van Loon
Mirjam de Neeff | 12 augustus 2024 14:30 | 12 augustus 2024 13:59
Regio - Het CDA is het met GS eens dat de Maasvlakte, en niet de kust bij Oostvoorne en Ouddorp, beter geschikt is als oefengebied.

Het CDA Zuid-Holland wil niet dat de kust voor Oostvoorne en Ouddorp op de Zuid-Hollandse eilanden oefengebied voor Defensie wordt. Dit gebied wordt namelijk beschermd in het kader van Natura 2000 en gebruik als amfibisch oefengebied zal schade toebrengen aan de kwetsbare natuur. Het aanwijzen van de Maasvlakte als oefengebied ligt volgens het CDA daarom meer voor de hand.

Het ministerie van Defensie liet onlangs weten dat via het programma Ruimte voor Defensie o.a. de kust voor de Zuid-Hollandse eilanden als amfibisch oefengebied zal worden aangewezen. Het College van Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland heeft in een eerste reactie aan de staatssecretaris van Defensie aangegeven een voorkeur te hebben voor de Maasvlakte als oefengebied, ook vanuit strategisch oogpunt vanwege het daarbij gelegen havengebied.

Het CDA is het met GS eens dat de Maasvlakte, en niet de kust bij Oostvoorne en Ouddorp, beter geschikt is als oefengebied. Met de huidige geopolitieke ontwikkelingen is het onontkoombaar dat er voor Defensie uitbreiding moet komen om te oefenen, maar dit mag niet ten koste gaan van een kwetsbaar natuurgebied. Het CDA Zuid-Holland heeft dan ook Derk Boswijk, woordvoerder van de CDA Tweede Kamerfractie, gevraagd om de bezwaren tegen de huidige locatie en de suggestie van de Maasvlakte voor te leggen aan de staatssecretaris van Defensie.

CDA Statenlid Tea Both-Verhoeven: “Voor de inwoners van het kustgebied is het is lastig te begrijpen dat Defensie er straks wel mag oefenen terwijl vanwege de Natura 2000 status van dit gebied bijvoorbeeld de garnalenvisserij aan banden is gelegd. Ik hoop dan ook dat het ministerie van Defensie de Maasvlakte als alternatieve optie gaat onderzoeken.”

Meest gelezen

Zware mishandeling in de Lenaert Vechelstraat in Brielle

Marvin Don | Mirjam de Neeff | 12 september 2024

Spijkenisserbrug dicht voor onderhoud

Marvin Don | 12 september 2024

Nissewaard Lokaal stelt vragen over voortgang school Maasboulevard

Perry van Brandwijk | 14 september 2024