Spijkernisse, Netherlands

Gulle gevers in het zonnetje gezet bij De Duinhuisjes

Mirjam de Neeff | 1 november 2024 08:54 | 1 november 2024 08:54
Rockanje – Een goed museum kan niet zonder gulle gevers. Dat geldt zeker voor een streekgebonden museum als het openluchtmuseum De Duinhuisjes. Wat mensen al generatieslang bewaard hebben, is vaak waardevol voor een museumcollectie. Geen wonder dat Lida Stoof, de voorzitter van de Historische Vereniging Westelijk Voorne (HVWV), die eigenaar is van het museum, onlangs de kans te baat nam om twee gulle (bruikleen)gevers in het zonnetje te zetten.

De familie Briggeman heeft jarenlang de stoep gekoesterd die speciaal gemaakt was voor de slagerij van vader Briggeman aan de Dorpsweg in Rockanje. De familie Arkenbout-Smolenaars wist bijna een eeuw het kostuum van drager Wouter van der Nol te bewaren. Waarom doen mensen dat eigenlijk? Zij zijn trots op hun familiegeschiedenis en willen de herinnering daaraan levend houden. Zo blijven er gelukkig unieke objecten bewaard.

Slagerij Briggeman
Voorzitter Lida Stoof wilde graag stilstaan bij dit soort schenkingen en vroeg de twee families op de thee, als vertegenwoordigers van al die gevers die elk jaar de museumcollectie verrijken met iets waardevols.Menigeen herinnert zich nog slager Kees Briggeman. Zijn winkel had een bijzondere stoep, speciaal voor de slagerij gemaakt, met in grote letters erop: SLAGERIJ. Zonde om achter te laten aan de Dorpsweg en dus kwam de stoep terecht bij dochter Ankie, aan de Bankweg in Rockanje. Maar die verhuisde en omdat ze de stoep moeilijk mee kon nemen naar haar appartement, bood ze de stoep aan De Duinhuisjes aan. De duinbewoners stroopten vroeger natuurlijk, maar de slager bediende hen ook en dus kreeg de zware steen een plaatsje op het terras van De Duinhuisjes. Vrijwilligers van het museum zorgden voor het transport.

Drager Wouter van der Nol
In de woorden van Davy Smolenaars: 'Mijn moeder, Astrid Arkenbout, heeft altijd geweten dat haar opa drager is geweest bij begrafenissen en ze kon zich dit ook herinneren uit haar kindertijd. Na zijn overlijden heeft zij de originele jas en hoed van Wouter, die hij droeg als drager, netjes bewaard. Ze zijn meer dan 100 jaar oud. We hebben de jas en hoed weer eens van zolder gehaald en in eerste instantie besloten we die zelf te houden, maar toen bedachten we: waarom niet delen met andere Rockanjenaren? Er is tenslotte al zo veel uit de geschiedenis van het dorp verloren gegaan. De HVWV kan jas en hoed vast ook beter bewaren dan wij en zo komt dit erfgoed beter tot zijn recht, als veel meer mensen ervan kunnen genieten.' De HVWV is erg blij met dit bruikleen en gaat het zorgvuldig bewaren. De werkgroep Maria Rust wil het op een goed moment op de begraafplaats aan de bezoekers laten zien.

Belangrijk voor de collectie
Voorzitter Lida Stoof zette haar waardering kracht bij door de beide families bij het theebezoek een bloemetje te overhandigen: 'Niet alles wat mensen aan ons willen geven, is geschikt om in de collectie van het museum op te nemen. Soms is het echt niet de moeite waard of hebben we al genoeg exemplaren van hetzelfde. Als wij de schenking mogen verkopen of op de Boerenboeldag mogen veilen, dan komt die De Duinhuisjes toch ten goede en daar stemmen veel gevers ook van harte mee in. Maar deze stoep en het dragerskostuum zijn echte erfgoedpareltjes met een verhaal. Die houden we graag bij ons.'   


Meest gelezen

Emoties en warme gevoelens bij sloop woonwijk Molenwei

Mirjam de Neeff | 29 december 2024

Vlammen slaan uit het dak bij gebouwbrand in Zuidland

Mirjam de Neeff | 1 januari 2025

Internationale kattententoonstelling Eendr8 in Hellevoetsluis

Mirjam de Neeff | 1 januari 2025